Családi ház - Lakásbiztosítás adatkérő

Kötelező*Egy fedélszék alatt levő, tulajdoni lap szerinti bruttó alapterület. Ha csak saccolod a négyzetmétert, akkor figyelj, hogy inkább kettővel több legyen, mint eggyel kevesebb. Díjban alig fogod érezni a különbséget...


A helyiségek után ismét légy szíves m2 értékeket írni.


Talán a legfontosabb kérdés következik. A lakás újjáépítési értéke. Családi ház esetében könnyebb szemléltetni: Képzeld el, hogy felrobban az egész. Mennyibe kerülne újra felépíteni az ingatlant? (a telek nem robban fel, így annak értéke lényegtelen) A beépített bútorok is az ingatlan részét képzik és értékét növelik.Ingóság meghatározása: Minden ami mozdítható és minden, amit egy költözés alkalmával magaddal vinnél. A biztosítási összeg meghatározásánál itt is az újjal való pótlási érték az irányadó. Tehát, ha van egy 2 éves bőr kanapéd, akkor az az összeg, amiért most újonan meg tudod venni. Természetesen számít az avultság is, de ne a számvitelből indulj ki. Ha lövésed sincs, hagyd üresen, és egy "átlagos" felszereltséggel számolok.


Csak saját tulajdonban levő cég vagyontárgyainak összértékét kell feltüntetni. Gépek, berendezések, készletek, áruk. (Ft!)

A teljesség igénye nélkül: festmény, grafika, karc, szobor, plakett, zsűrizett művészfotók, márkajellel ellátott kézzel festett porcelán, régiségnek számító népművészeti kerámia, ezüstből készült használati és dísztárgyak, dísz órák, fém- és ötvösmunkák, faragott fa tárgyak, gobelinek, olajfestmények, akvarellek. (Szintén csak egy összérték kell forintban.)

Arany, ezüst, platina, drágakő, igazgyöngy és ezekből készült tárgyak, illetve érme és bélyeggyűjtemények.

100e Ft feletti: kerékpár, kerti berendezés, evezős csónak, snowbord, antik bútor.
200e Ft feletti: sportfelszerelés, műszaki cikkek, egyéb gyűjtemények, optikai eszközök.
Minden 300e Ft egyedi értéket elérő ingóság. (pl. 1 db laptop, ami 400e Ft)

"Nagyobb értéket" képviselő üveg: bútorüvegezés, mosókabin, polikarbonát felületei, zuhanykabinok-, szaunaajtók-, sütőajtó üvegezései, tűzhelyek üvegkerámia főzőlapjai, biztonsági üvegek, beépített üvegfalak, kopolitüvegezés, előtető- üvegtető üvegezése, tükörfelületek, savval maratott-, mintázott-, homokfúvott üvegezések, napkollektorok üvegezése, akvárium és terráriumok üvegezése, stb...

Szerkezetileg beépített 8mm-nél vastagabb üvegfelületek, 3 m2-nél nagyobb kiterjedésű üvegfelületek. 

Kerti világítás, zuhany, bútorok, öntözőrendszer; ideiglenes sátrak, grillsütő, kutyaház, mobil medence

Hőszivattyú, napkollektor, geotermikus- és szélenergia rendszer, jakuzzi, gőzfürdő, szauna, sóbarlang

A kedvtelésből és saját szükségletre tartott házi- és hobbiállatok, az ezek részére szolgáló takarmányok, a saját fogyasztásra szánt termények, lábon álló növényi kultúrák.
Fontos megjegyzés: A kakaós csiga és a részeg disznó sehol nem minősül állatnak. :)


Ennek lényege, hogy káresemény esetén a biztosító azonnal információt nyújt a teendőkről és iparost küld a helyszínre. (Pl: SOS villany-, víz-, zárszerelő kell, vagy épp üveges)

Garázsban tárolt saját tulajdonú gépjárművek biztosítása, betöréses lopásra, rablásra, elemi károkra.